Livsmestringskurset har gitt Souweiba Illiassou fra Niger noe å tenke på.
– Det er viktig å ta gode beslutninger, sier 20 år gamle Souweiba og ser seg rundt.
- De få trærne som omkranser landsbyen får stå i fred nå. Nå har vi lært hvorfor det er viktig at vi ikke hugger disse. Det har ukene på Tamadash-senteret lært oss, sier Souweiba.
Sammen med 26 andre unge jenter har hun fulgt undervisningen på livsmestringskurset Tamadash - på norsk kalt Sjef i eget liv. De fleste jentene i klassen har sluttet på skolen. Noen fordi de måtte gifte seg, andre på grunn av koronapandemien og mange av fattigdom. Av de 26 jentene er 15 av dem gift, og en er gravid.
Yrkesopplæring er en viktig del av kurset. 22 av elevene har valgt å lære mer om hvordan de kan avle opp husdyr, og fire ønsker å lære broderi og håndarbeid.
Holdningsskapende arbeid
Souweiba Illiassou måtte slutte på skolen da pandemien kom. Men hun var rask til å bli med da livsmestringskurset startet opp for første gang i Niger.
– Det har vært så bra. Jeg har lært så mye om meg selv og min egen kropp, og hvordan jeg skal ta vare på meg selv. Sammen med klassen har vi hatt kampanjer og informert om koronaviruset, barneekteskap, miljø, klima og om hvordan en kan beskytte seg mot malaria.
- I klassen har vi gjort en avtale om at vi skal arbeide for å ta vare på miljøet og klimaet. Derfor skal vi begrense hugging av trær. Det hadde ikke skjedd uten Tamadash, sier 20-åringen.
Niger er et av de fattigste landene i verden, og hugging av skog til brensel har gjort store deler av landet sårbart for erosjon og ørkenspredning.
Nå har hele gruppa også begynt å lage karameller som de selger, og på den måten kan hvert medlem spare noen få kroner i uka.
Sammen med klassen har vi hatt kampanjer og informert om koronaviruset, barneekteskap, miljø, klima og om hvordan en kan beskytte seg mot malaria
Souweiba (20)
Godt med fellesskap
Niger har en ung befolkning, og mer enn 70 prosent av landets nærmere 24 millioner mennesker er under 25 år. Niger topper også listen over land med flest barneekteskap. Minstealderen for å gifte seg er 15 år, men mange blir giftet bort allerede i 11-12 årsalderen.
For å ta opp kampen mot dette er utdanning et av de aller viktigste våpnene, og Tamadash er et redskap i den kampen. I likhet med sine søsterprogrammer Bonga i Øst-Afrika og Samvad og Shonglap i Asia, er Tamadash et dialogprogram, der ungdommene i fellesskap drøfter kjente utfordringer og oppdager nye.
De lærer å arbeide og snakke sammen om livets mange store og små utfordringer. Kurset varer i ni måneder og inkluderer lese- og skriveopplæring og en yrkesutdanning som gir dem kunnskap nok til å starte en inntektsbringende virksomhet.
Nå er Souweiba og hele klassen rollemodeller for de unge jentene i landsbyen. Og landsbyhøvdingen er glad for at Tamadash startet i hans landsby.
– Det gjør noe med oss, det forandrer oss og gir oss nye tanker, og det er bra, sier han.