2021 er også det internasjonale året for å utrydde barnearbeid, som skal løfte fokus på bærekraftsmål 8 og delmålet om at alle former for barnearbeid skal avskaffes innen 2025.
Hva betyr dette? Og hva mener vi egentlig når vi snakker om barnearbeid?
Husarbeid = barnearbeid?
Internasjonalt er barn beskyttet gjennom FNs barnekonvensjon, som sier at «barn har rett til hvile og fritid, at de skal være beskyttet mot farlig og skadelig arbeid, og at deres arbeidstid og arbeidsforhold skal være passende regulert (artikkel 31–32)».
Alle land har plikt til å sette aldersgrenser for barnearbeid, med tydelige krav om arbeidstid og krav om at arbeidet ikke skal gå utover skolegang. I Norge er aldersgrensen 15 år, med visse unntak. I hjemlandet mitt Tanzania er aldersgrensen i dag 14 år, med maksimum 3 timer per dag for barn som er i skole og 6 timer for dem som har fullført obligatorisk skole.
Betyr det at da jeg hentet drikkevann fra brønnen hver dag eller hjalp til med å selge egg og bananer ved busstoppet i helgene var ulovlig? Nei, oppgaver i hjemmet, utført som en naturlig del av familiesituasjonen, er helt OK.
Men hva når et barn må hjelpe til i familiebedriften? Da blir problemstillingen en annen. De bidrar inn en virksomhet som omfattes av gjeldende lover. Når barnet er gammelt nok, men arbeidet likevel går utover skolegang eller de lovfestede timene per dag, er det også ulovlig. Her går de viktige skillelinjene.