Kaste handler om religion – kultur - tradisjon og om å holde noen mennesker nede og utenfor resten av samfunnet. I landsbyen Bhadokhar i Nepal vil noen ta vare på tradisjonen, mens andre vil skrote den.
Hvorfor har vi et system som skiller folk i ulike kaster? Spørsmålet henger i luften. På den åpne plassen i landsbyen Bhadokhar i Nepal, har 30 – 40 voksne og ungdommer fra ulike kaster samlet seg. Det er hit innbyggerne i landsbyen kommer når store og mindre spørsmål skal diskuteres. Mennene har tatt plass på noen stoler og benker langs veggen, mens kvinnene sitter på matter på bakken, i skyggen av den synkende ettermiddagssola.
Kan ikke endre dette
– Det var mye bedre før. Da var ikke kastediskriminering forbudt. Da var det en del av hvordan vi levde og forholdt oss til hverandre. Da kaste ble forbudt forandret samfunnet seg. Det ble ikke bedre, sier en mann og setter i gang en livlig prat om det fordi han mener det var bedre før det ble forbud.
– Hva gjør vi for eksempel når noen fra forskjellige kaster vil gifte seg? Vi kan ikke endre reglene for ekteskap og tillate at barna våre gifter seg på tvers av kaste, det vil være galt, sier en.
Samtalen går høyt og mange vil si noe. Kvinnene sitter like ved mennene og lytter. En av dem som er her er Chhetri, noen er Daliter (kasteløs red.anm) og noen er fra middelkastene Kshatriya og Vaisya.
Tror på likhet
– Religionen vår sier at vi har fire kaster. Det må vi forholde oss til. For de av oss som er høyere kaste kan ikke spise sammen med eller ta imot vann fra, eller ta en kasteløs inn i hjemmet. Likevel skjer det mer og mer og flere godtar at det er slik. Men det er ikke riktig, sier en.
To unge gutter kaster seg inn i samtalen. De liker ikke at det er kaste. De tror på likhet og at alle skal ha de samme rettighetene. Men de vil fortsatt holde på regelen om å gifte seg innenfor samme kaste.
– Men at vi ikke kan ta vann, spise sammen eller få mat fra hverandre er bare tull. Det må vi bare se å bli kvitt. Vi kan ikke fortsette å diskriminere hverandre på den måten lenger. Vi er like, og vi vil ha likhet, det er det som er rett, sier 21 år gamle Parhuram Kori, som tilhører middelkasten.
Vil endre samfunnet
Han får støtte av 17 år gamle Gitram Ahir. Begge to er med i en Samvad-forum-gruppe, en gruppe ungdommer som har vært med i livsmestringskurset Samvad, og andre ungdommer som arbeider for å skape endringer i lokalsamfunnet. Samvad er et program for unge jenter som Strømmestiftelsen driver her gjennom den lokale organisasjonen KIRARDC.
Så tar en av kvinnene ordet. Hun er Dalit og kasteløs.
– Det var verre før. Da opplevde vi at folk fra høyere kaste dominerte oss. I diskusjoner og når vi skulle bestemme noe var ikke vår stemme like viktig som deres. Det er en vond følelse å bli holdt utenfor. I bryllup kan vi ikke spise sammen med de andre, og vi må koke maten vår sjøl. Vi får heller ikke gi vann til noen fra en høyere kaste, eller være ved brønnen sammen. Selv om samfunnet har begynt å endre holdninger til dette, så skjer det sakte. Det må tenkes nye tanker og det er i hver enkeltes hode endringene må skje, sier Chamar Chajdrawati.
Ikke alle er enige
– Jeg føler meg likestilt med de andre kvinne her, sier Muma Devi Rayajamajhi. Hun er Chhetri og tilhører den høyeste kasten.
– Men det er ingen fra de lavere kastene som kommer hjem til meg – og vi spiser ikke sammen. Hjemmet er privat, men i fellesskap utenfor hjemmet kan vi være sammen, sier hun.
Vil endre samfunnet
– Samvad er godt for landsbyen. Barna våre diskuterer viktige saker som kaste, ekteskap og medgift. Det er en gave til jentas familie når mannen gifter seg, og en tradisjon som skaper fattigdom og store forskjeller. Vi snakker om barneekteskap, om prostitusjon og salg av jenter, om hvordan alkohol og vold i hjemmene ødelegger familier, og om økonomi og mye mer.
Det de snakker om endrer samfunnet vårt og det er bra, sier Chamar Chajdrawati som også er med i landsbyens støttegruppe for Samvad.
– Samvad endrer oss og hvordan vi tenker, ikke bare i forhold til kaste, men på flere områder. Jeg skulle ønske at alle i landsbyen fikk være med på dette. Og at flere enn oss fikk dette programmet. Det ville betydd mye, ikke bare for vårt område, men for hele landet, sier Chamar Chajdrawati.