Det har vært et langt år, sier Kristine Sødal, og nipper forsiktig til en kopp fersk nytrukken kaffe. Utenfor har høsten lagt sin våte hand over Kristiansand og tunge regndråper hamrer ned på brosteinen i Markensgate. Det er ennå noen uker igjen av «annerledesåret» og fortsatt er mye usikkert om hva som kommer til å skje fremover.
Et annerledes år
– Nå er fire medarbeidere, i fire forskjellige land smittet av Covid-19, og ansatte må arbeide fra hjemmekontor. Pandemien er inne i en ny oppblomstring og jeg legger ikke skjul på at jeg er urolig for både liv og helse til våre ansatte. Siden pandemien kom og arbeidet vårt ble sterkt redusert, har det vært en krevende situasjon, sier generalsekretær i Strømmestiftelsen Kristine Sødal. For år 2020 ble slett ikke slik hun hadde sett det for seg da kirkeklokkene og nyttårsrakettene ønsket det nye året velkommen.
– Året begynte med en tur til Sri Lanka i januar. Neste år skal vi avslutte arbeidet der. Jeg reiste dit for å starte forberedelsene til det. I februar var jeg i Tanzania med styret. Så kom mars med korona. Når jeg nå ser meg tilbake virker det som om det er så uendelig lenge siden, sier generalsekretæren.
Mange spørsmål
– Vi fikk hjemmekontor og ingen kunne møtes som vi gjorde før. Reiser som var planlagt måtte avlyses. Mye ble usikkert og nye problemstillinger dukket opp. Hva med de ansatte og våre samarbeidspartnere, og ikke minst hva med alle dem som vi arbeider for? Heldigvis ble ingen syke i den første runden med pandemien. Men spørsmålene var mange. Og vi hadde ikke svarene, sier Sødal.
I starten stengte så å si nesten hele virksomheten ned. Mot slutten av april var mer enn 80 prosent av arbeidet satt på vent. Skoler ble stengt, aktiviteten i spare- og lånegruppene ble sterkt redusert.
– Vi kunne ikke gjennomføre lese- og skriveopplæring for voksne, og ungdomsprogrammene Samvad, Shonglap og Bonga ble også satt noe på hold. Pandemien rammet hele virksomheten vår, forteller Sødal.
I uke 20, om lag to måneder inn i pandemien, var aktiviteten i prosjektene oppe på 27 prosent og i dag, når dette skrives er den globale aktiviteten på vel 82 prosent. Det er et tall hun er stolt over.
Fattigdommen øker
– Heldigvis er mye av arbeidet i gang igjen. I Vest-Afrika er aktiviteten den samme som før pandemien kom. Men mye er fortsatt usikkert. For dette er ikke over. Og hva med arbeidet videre? spør hun seg.
– Generelt sett er jeg bekymret for dem vi arbeider for. Fattigdommen øker, det vil bli flere barn som er ute av skolene, flere barneekteskap kommer til å bli inngått, det blir mer barnearbeid og flere overgrep mot barn. Og jeg er redd det også vil bety mer vold mot kvinner og barn, sier Sødal. Hun frykter også at det nesten vil være umulig å nå målsettingen om å utrydde ekstrem fattigdom innen år 2030.
Generelt sett er jeg bekymret for dem vi arbeider for.
Fattigdommen øker, det vil bli flere barn som er ute av skolene.
Kristine S. Sødal
(Artikkelen fortsetter under bildet)