Avstand øker
I Vest-Afrika ble og radio og TV brukt til å informere. Vi snakket om håndvask, avstand og munnbind og informerte om pandemien.
– Vi måtte tenke nytt, og valgte gradvis å åpne Speed School-sentrene igjen. Barna kom tilbake og ble delt inn i mindre grupper og kom til skolen til ulike tidspunkt gjennom dagen. Alle sentrene fikk såpe og vann og alle elever og lærere må bruke munnbind. Slik kunne vi fortsette. Nå er alle hurtigskolene tilbake i full aktivitet, sier Rokiatou.
– Jeg er redd for at pandemien vil skape større avstand mellom rik og fattig. Mange kommer ikke til å få den utdanningen de skal ha. Når skolene begynner igjen vil flere ligge etter dem som har hatt midler og penger til alternativ utdanning. Det bekymrer meg. Selv om vi har brukt radio og myndighetene også har tatt i bruk TV til å undervise, er det mange i de aller fattigste områdende som ikke har tilgang disse ressursene. De får mye å ta igjen. Radio-Samvadd er et forsøk på å møte denne utforingen, og ble en suksess, sier Dharshini Croos i Colombo.
Men forskjellene og fattigdommen øker. Den positive utviklingen vi har sett de siste 10-årene blir satt mange år tilbake og vi vil få flere fattige.
Flere fattige
I Øst-Afrika er utfordringene de samme. I Sør-Sudan har skolene nærmest stoppet helt opp. Der var det vanskelig fra før. Denne situasjonen gjør det ikke bedre, sier regiondirektør Patrick Wajero.
Men forskjellene og fattigdommen øker. Den positive utviklingen vi har sett de siste 10-årene blir satt mange år tilbake og vi vil få flere fattige. Det er alvorlig, sier de tre regiondirektørene.
I Vest-Afrika er det nå matmangel og sult i enkelt områder, og mer barnearbeid. Mange barn begynner å arbeide i gullgruvene som, i tillegg til å utnytte barna, er farlige dødsfeller for dem.
– Når inntektene blir borte, må en gjøre noe annet for å få mat på bordet, for eksempel dyrke sjøl. Nå er det mange i livsmestringskursene i Øst-Afrika og Asia som lærer hvordan de kan dyrke mat og kompostere husholdningsavfall til god og næringsrik jord. På tettsteder og i landsbyene er det mange unge jenter som nå dyrker grønnsaker i kasser og krukker på tak og terrasser. Et kosthold med mer grønsaker gjør at færre blir syke. Vi har for eksempel ikke hatt mange tilfeller av kolera den siste tiden, sier regiondirektøren i Øst-Afrika.